Cuma

EVLERIN ONU GUZEL, YA ARKASI?

Amsterdam kanal evlerinin hep dis guzelliginden bahsedilir.
Ardarda dizilmis acik hava muzesi seklindeki evlerin on kisminin daima guzel olmasinin arkasinda kucuk de bir sir yatar...Hic dusundunuz mu, nasil oluyor da bu kadar yagmur yagan bir sehirde bu evlerin cami nasil hep temiz diye???Cunku camlar belirli araliklarla siliniyor! Tamam bunda sasiracak birsey yok ama silinmesi zorunlu ve silen kisiler disaridan merdivenle tirmanarak bu isi yapiyorlar. Evinizde tabiri caizse don gomlek dolasiyorsunuz, a o da ne camda bir adam!

Simdi camdaki adami da isini yaparken rahatsiz etmemek icin evlerin arka kismina gecelim...Asil huzur ve dingin yasam arka tarafta surmekte! Yururken sadece on cepheleri gorunen evlerin arka kisimlarinda, birkac apartmanin ortak kullanim alani olan bahceler var. Hatta yilin belirli zamaninda bu bahceler ziyarete de aciliyor "Open Garden Days" adi altinda, bu sene 19-21 Haziran arasi olucakmis. Soldaki fotografta sag ve solda kanal evleri goruluyor, ustte de bir ara sokak...evlerin arkasinda gordugunuz gibi bir bahce var...Simdi bahce olmasi normal, baska nokta ise bahcede de bagimsiz evlerin olmasi. Bazilarina achter huis yani arka ev bazilarina garden house denen bu evlerin girisi onden belli olmuyor. Ana binaya bitisik olanlari oldugu gibi tamamen bagimsiz olanlari da var.

Balkon kavraminin Amsterdam'da olmadigini saniyorsaniz yaniliyorsunuz. Balkon keyfini Dutch arkadaslar da kesfetmis...

Mesela sagdaki bahce icinde gorunen alan evlerin depolari ve bisiklet parkini kapsiyor...


Soldaki evler bahce icinde bulunan bagimsiz evlerden...Bu arka tarafin kotu yonunu soylemeyi unutmayalim: Camlari kimse silmiyor, kendiniz bile silemiyorsunuz acilip kapanma stili yuzunden! Dutch engineering mukemmelligi henuz buraya el atamamis anlasilan!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder